Summitul NATO de la Bruxelles aduce DOAR PROMISIUNI. Donald Trump, la fel de NEMULȚUMIT ca la sosire

Summitul NATO de la Bruxelles aduce DOAR PROMISIUNI. Donald Trump, la fel de NEMULȚUMIT ca la sosire
Publicat: 11/07/2018, 21:50

În timpul unui mic dejun de lucru cu șeful NATO Jens Stoltenberg, președintele american Donald Trump a readus în discuție influența Rusiei în Europa, informează Reuters. El acuza Germania că a devenit prizoniera Rusiei, prin dependența de gazul natural rusesc.

„În final, 70% din teritoriul Germaniei va fi controlat de Rusia prin gazele naturale,” afirmă Trump. „N-ar fi trebuit să permitem să se ajungă aici. Germania e total controlată de Rusia, pentru că 60-70% din energia pe care o consumă vine prin conductele rusești. Nu cred că e în regulă. Este o situație foarte rea pentru NATO și cred că ar trebui să vorbim cu germanii despre asta. Și pe lângă asta, Germania plătește la bugetul NATO un pic peste 1% din PIB, în timp ce SUA plătesc 4,2% dintr-un PIB mult mai mare. Nici asta nu e în regulă. (…) iar Germania e prizoniera Rusiei, pentru că obține atât de multă energie din Rusia. Adică noi apărăm Germania, iar ei cumpără energie din Rusia. Cum vine asta?”

Declarația, făcută intenționat în primele minute ale dejunului, când jurnaliștii aveau permisiunea să filmeze, a aprins spiritele.

Angela Merkel a recționat imediat ce știrea s-a răspândit prin intermediul agențiilor de presă și i-a atras atenția lui Trump că Berlinul își decide singur propriile politici.

„Am experimentat o parte a Germaniei controlată de Uniunea Sovietică și sunt foarte fericită astăzi că suntem uniți în libertate în cadrul Republicii Federale Germania și astfel putem să ne determinăm propriile politici și să luăm propriile decizii și asta este foarte bine”, a declarat cancelarul german.

În ciuda acestui război al declarațiilor remarcat de toată lumea, după întrevederea oficială, Merkel și Trump păreau cei mai buni parteneri.

„Am discutat despre cheltuielile militare și despre relațiile comerciale. Avem o relatie foarte foarte bună cu Germania și cu cancelarul Merkel,” a ținut să declare președintele american la conferința comună de presă. „Sunt convins că relațiile dintre cele două țări se vor dezvolta în continuare excelent.”

La rândul ei, Angela Merkel a relatat că a discutat cuTrump despre relațiile comerciale și despre problema migrației și este convinsă că Germania și SUA vor rămâne partenere.

La finalul zilei, Donald Trump nu și-a dezmințit năravul și a transmis un mesaj prin twitter, din care rezultă că nu s-a schimbat aproape nimic din situația dinaintea summit-ului. „Cu ce profită NATO, dacă Germania cheltuiește miliarde de dolari pe gaz și energie?” a scris seara, președintele american. „De ce doar 5 din cele 29 de țări ale NATO și-au îndeplinit angajamentele? SUA plătește apărarea Europei, dar pierde miliarde din comerțul cu țările europene. Toată lumea trebuie să plătească 2% din PIB imediat, nu din 2025.”

Statele Unite continuă să aibă cele mai mari cheltuieli militare din NATO, având o pondere de 70% – de peste două ori mai mult decât toți ceilalți membri ai organizației combinat, arată datele think tankului The International Institute for Strategic Studies (IISS).

Doar în Europa, cheltuielile au fost de 36 de miliarde de dolari. Din acest total, cele mai mari cheltuieli au fost cu personalul: 20,3 miliarde de dolari în 2017, respectiv 24,4 miliarde de dolari în 2018.

La suma de mai sus se adaugă 685 de milioane de dolari – contribuția SUA la fondul comun al NATO – și încă 4,78 miliarde de dolari, cheltuiți cu Inițiativa Europeană de Descurajare (European Deterrence Initiative – EDI). EDI a fost înființată în 2015, ca urmare a anexării Crimeei de către Fedrația Rusă, bugetul ei crescând în fiecare an, iar pentru anul 2019 se estimează un buget de aproximativ 6,5 miliarde de dolari.

În sfârșit, o cifră estimată pe anul în curs la 24 de milioane de dolari – în scădere la jumătate comparativ cu 2017 – este cheltuită pe ajutoare către aliații din cadrul NATO.

Raportat la întreg bugetul militar al SUA din 2017, de 602,8 miliarde de dolari, cheltuielile din Europa reprezintă 5,5%.

Pe locul doi în topul cheltuielilor în NATO se găsește Marea Britanie (cu un procentaj de 5,9%), urmată de Franța (5,6%), Germania (4,8%), Italia (2,6%), Canada (22,1%) sau Spania (1,4%). România are o pondere de 0,4% din totalul cheltuielor NATO. În 2017, la nivelul tuturor membrilor NATO, cheltuielile operațiunilor din Europa au ajuns la aproximativ 239,1 miliarde de dolari.

Printre concluziile studiului IISS se mai numără și faptul că cea mai mare parte a cheltuielor Statelor Unite au rolul îndeplinirii propriilor nevoi de securitate, contrazicând astfel declarațiile repetate ale președintelui american Donald Trump cu privire la faptul că „Statele Unite plătește pentru tot” și că europenii trebuie să facă mai mult pentru propria apărare.

În conferința de presă de la finalul summit-ului de la Bruxelles, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a trecut în revistă principalele amenințări cărora Alianța trebuie să le facă față și a precizat că – după ce au căzut de acord că nu contribuie suficient la bugetul NATO – majoritatea statelor membre a promis să-și îndeplinească integral angajamentele de a aloca pentru apărare 2% din PIB. Stoltenberg a mai anunțat că NATO a invitat Macedonia să înceapă discuțiile de aderare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
DECLARAȚII EXCLUSIVE | Legătura neștiută dintre Bianca Drăgușanu și Florin Piersic 😲
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
BREAKING | Prințul William, detalii de ultimă oră despre Kate Middleton
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Florin Piersic s-a ridicat în picioare după operaţia la genunchi, face glume cu medicii. Următoarele...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Informație pentru toți românii cu BULETIN. Ești obligat să respecți dacă pleci din țară în...
Macron, din ce în ce mai înverșunat. Noi declarații alarmante
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Resturi dintr-un „șobolan negru și mic”, găsite în pâinea din Tokyo